top of page
Yazarın fotoğrafıSena Kurtulmuş

Kekemelik için Ailelere 7 Öneri

Bir çok dil ve konuşma terapisti kekeleyen çocuğun anne ve babasının tutumlarının konuşma akıcılığının arttırmakta etkili olduğuna dair ortak görüşe sahiptir. Bir dil ve konuşma terapisti olarak sayısız akademik yayın taramam ve klinisyenlik deneyimim sonucunda bende bu görüşteyim. Öncelikli olarak anne ve babanın çocuğun kekemeliğinin nedenin olmadıklarını bilmeleri gerekir.


Sevgili anne ve babalar siz çocuğunuzun kekemelik nedeni değilsiniz. Lütfen kendinizi bu konuda suçlamayın ancak çocuğunuzun kekemeliğinin seyrini hem olumlu hem de olumsuz olarak etkilediğinizi unutmayın. ''Ben çocuğumun kekemeliğini nasıl arttırıyormuşum ki?'' ya da ''Ben ne yapabilirim?'' dediğinizi duyar gibiyim. Ancak inan tutumlarınızın çocuğunuzda etkisi her şeyden daha fazla ! Aşağıda kekemeliği olan çocuğunuzla konuşurken yardımcı olabileceğiniz 7 öneriyi dikkatli okumanızı ve uygulamanızı öneriyorum.





1.Konuşma Hızınızı Azaltın

Çocuğunuzla acele etmeden, sık sık duraklayarak konuşun. Çocuğunuz konuşmasını bitirdikten sonra konuşmaya başlamadan önce birkaç saniye bekleyin. Sizin rahat rahat konuşmanız, “yavaşla” veya “sakin ol sakin konuş'' gibi tavsiyelerinizden çok daha etkili olacaktır. Bazı çocuklar için, bir süreliğine daha rahat bir yaşam temposu getirmek de yararlıdır.


2.Çocuğunuzun Söylediklerini Tam Olarak Dinleyin

Çocuğunuza tüm dikkatinizi verdiğiniz ve gerçekten dinlediğiniz zamanları artırmaya çalışın. Bu, her konuştuğunda her şeyi bırakmak anlamına gelmez. Bunu çocuğunuz konuşurken göz temasınızı sürdürerek destekleyebilirsiniz.


3.Çok Fazla Soru Sormaktan Kaçının

Soru sormak hayatın normal bir parçasıdır ama birbiri ardına sormaya direnmeye çalışın. Bazen çocuğunuzun söylediklerine yorum yapmak ve beklemek daha faydalıdır. ''Okulda neler yaptın? İlk dersiniz neydi? Peki ikinci derste ne oldu? Ödevini gösterdin mi?'' şeklinde sırayla gelen sorular çocuğunuzda baskı oluşturacaktır ve bu durum kekemeliğini kontrol etmesini zorlaştırabilir. Bunun yerine ''Okulda yoğun bir gün geçirmiş gibi duruyorsun. Zor bir gündü sanırım...'' şeklinde yorum yapabilirsiniz.


4.Sıra Alarak Konuşun

Ailenin tüm üyelerinin sırayla konuşmasına ve dinlemesine yardımcı olun. Çocuklar, daha az kesinti olduğunda konuşmayı çok daha kolay bulurlar. Kardeşler genelde bir birlerinin sözünü kesmekte daha ısrarcı olurlar. Burada ebeveyn olarak sıra alarak konuşmayı model olabilirsiniz.


5.Özgüven İnşa Edin

Özgüven oluşturmak için açıklayıcı övgü kullanın. Örneğin, “Oyuncaklarını toplama şeklini beğendim.Harika" demek yerine ''Oyuncaklarını toplamakta bana çok yardımcı oluyorsun'' . Çocuğunuzun atletik becerilerini, organize olma, bağımsız olma veya dikkatli olma gibi konuşmayla ilgisi olmayan güçlü yönlerini bu şekilde övün.


6.Özel Zamanlar Oluşturun

Tüm dikkatinizi ve ilginizi çocuğunuza verebileceğiniz her gün düzenli olarak çocuğunuza zaman ayırın. Çok uzun saatler olmak zorunda bile değil, 5 dakika bile yeterli olabilir !

Günde beş dakika kadar az bir fark yaratabilirsiniz. Ancak bu özel zamanda ekran ve sosyal medya olmamasına dikkat edin.


7.Kural Koyun

Çocuğunuz kekelese de kekelemese de kurallar olduğunu bilmeli. Sırf kekelediği için ayrıcalık tanımamalısınız. ''Kekelediği için kıyamıyorum, kızamıyorum.Yatağını ben topluyorum çünkü kekeliyor...'' şeklinde çocuğunuzu kurallardan uzak tutmanız doğru değil. Kekelemesi tıpkı kardeşleri veya akranları gibi sorumluluk almasına engel değil !



Dil ve Konuşma Terapisti




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page