top of page

En Merak Edilen Soru;
KEKEMELİK GEÇER Mİ?

Kekemelik

Akıcı konuşma bozukluğu olarak tanımlanan kekemelik, çoğunlukla çocukluk çağlarında ortaya çıkar ve müdahale edilmezse yetişkinlikte de devam ederek kalıcı hale gelir. Kekemelikte, kişi ne söylemek istediğini ve nasıl söylemesi gerektiğini bilir ancak dile getirmekte zorlanır. Kekemelik genellikle aynı kelimenin tekrarlanması, ses ve hecelerin uzatılması veya konuşma sırasında duraksamalar olarak kendini gösterir.

Kekemelik Nasıl Geçer?

Geçici Kekemelik Nasıl Anlaşılır?

Konuşmaya yeni başlayan ve dil gelişimi devam eden çocuklarda, genellikle 2-7 yaş arasında kekemelik ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu dönemde yaşanan gelişimsel faktörler kekemeliği tetikleyici olabildiği gibi ani duygu durumları ve ani değişimler de kekemeliğin ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir ama kesin olarak nedeni değildir. Bu durumlarda ortaya çıkan kekemeliğin kendiliğinden geçmesi için bir süre beklenebilir. 3-6 ay arasında geçmeyen ya da gelişme göstermeyen kekemelik durumunda uzman yardımı almak gerekir.

Geçici Kekemelik

Kekemelikte Tedavi Yöntemleri

Çoğunlukla çocukluk döneminde görülen kekemelik problemlerinin çoğu geçici olabilir ve gelişimsel süreçte kendiliğinden kaybolabilir. Bu dönemde; bir dil ve konuşma terapistinden yardım almak izlenecek yolun belirlenmesi için gereklidir. Kekemelikte tedavi kişisel olarak uygulanır. Uygulanan yaklaşımlar diret ya da aile temelli yaklaşımlardan oluşur.

Kekemelik tedavisinde erken müdahale ile kekemeliğin kalıcı hale gelmesi engellenebilir. Bazı kekemelikler ise kalıcı olarak iyileşmese de sosyal hayatı etkileyecek boyutta kontrol altına alınabilir. Bunun için kekemelik bulgularında, okuma-yazma öğrenmesi beklenmeden bir dil ve konuşma terapistinden yardım alınmalıdır..

Dil ve Konuşma Terapisti

Sena Kurtulmuş

bottom of page