top of page
Yazarın fotoğrafıSena Kurtulmuş

Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozukluğunun 5 Nedeni

2019 yılında Hindistan’da Sunderajan ve Kanhere’nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre bir çok risk faktörüne bağlı olarak gecikmiş dil ve konuşma bozukluğunun sıklığı yaklaşık %3 olarak belirlenmiştir.

Bu oran bizlere her 100 çocuktan 3’ünün konuşmasının gecikmesine hatta dil ve konuşma gelişimlerinin yaşlarından geri olduğunu göstermektedir!





Peki, Gecikmiş dil ve konuşma bozukluğuna neler neden olur?


İşte 5 Nedeni!


1. İşitme Kaybı

İyi işitemeyen ya da bozuk bir konuşma duyan bir çocuk heceleri, sözcükleri ve ifadelerini oluşturmakta güçlük çeker. Doğru ya da tam işitmemekten kaynaklı yarım veya kısıtlı bir konuşma görülebilir. Konuşması geciken bir çocukta ilk bakılması gereken durum işitip işitmemesi olacaktır. Çünkü dili üretmek ve konuşabilmek için duymak gerekir. Genellikle işaret ederek ihtiyaç ve taleplerini ifade etmeyi tercih etmiş çocuklar gördüğümüz bir tablodur.

Böyle bir durumda mutlaka işitme testi yapılmalıdır.

İşitme kaybına ek olarak küçük çocuklarda orta kulak enfeksiyonun sık meydana gelmesi gecikmiş dil ve konuşmaya neden olabilen durumlardandır.


2. Ekran Ekran Ekran!

Çoğu anne ve baba çocuklarının 3T ile (yani tablet-telefon ve televizyon ) çok fazla vakit geçirmesinden kaygı ve rahatsızlık duymaktadır. Ailelerin kaygılanması çok normal. Çünkü ekran başında çok fazla vakit geçiren çocuklarda iletişim, dil ve konuşma bozukluklarına daha sık rastlanmaktadır. 2017 yılında Amerikan Pediatri Akademisi’nin yaptığı çalışmaya göre 2 yaşından küçük çocuklarda tablet ve telefon ile vakit geçirmenin konuşmaya geç başlamasına sebep olduğu yönündedir.

Duch ve arkadaşlarının yaptıkları bir diğer çalışmaya göre her gün 2 saatten fazla televizyon izleyen çocukların iletişim becerilerini ölçen testte yaşlarından düşük puan aldıkları saptanmıştır. Yapılan bir başka araştırmaya göre ise, 1 yaş öncesi ekrana maruz kalan ve günde 2 saatten fazla televizyon izleyen çocukların gecikmiş ve dil konuşma bozukluğuna sahip olma durumu 6 kat daha fazladır.


3. Gelişimsel Bozukluklar

Çocuğun gelişiminde meydana gelen bir takım gelişim gerilikleri konuşmanın gecikmesine neden olabilir. Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Serebral Palsi ya da daha farklı gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda konuşmanın gecikmesi sıkça görülmektedir.

Konuşmanın geç gelmesi, konuşmanın yaşıyla uyumlu olmaması belirtiler arasında olduğu gibi sözel olmayan iletişim becerilerindeki gecikmeler de biz uzmanlar için önemlidir.


4. Fiziksel Anomaliler

Özellikle yarık dudak ve damaklı çocuklarda konuşmanın geç başlaması ve ağız anomalisinden kaynaklı konuşma seslerinin geç edinimi sıkça karşılaştığımız bir tablodur. Yarık dudak ve damak, ifade edici dil becerilerinin yaşa uygun bir şekilde gelişmemesine neden olabilir. Böyle bir durumda uygun cerrahi bir müdahale gerekebilir. Mutlaka yarık dudak ve damaklı çocuklar takip edilmelidir.


5. Yetersiz Çevresel Koşullar

Bebekler konuşmayı çevrelerindeki kişilerle iletişim ve etkileşime girerek öğrenirler. Söz öncesi dönemde göz teması, sıra alma, birliktelik gibi önemli beceriler kazanılır ve bu beceriler konuşmanın temellerini oluşturur. Etrafındaki kişilerle iletişime ve etkileşime giren bebekler, sosyal açıdan şanslıdır çünkü iletişim sinyallerini alır. Çevre ve çevrenin sunduğu iletişim sinyalleri çocuğun konuşma gelişimi için çok önemlidir. Eğer kimse çocukla iletişime girmezse sözlü dili anlamak zorlaşır! Mutlaka çocuklar çevrelerindeki bireyler tarafından iletişim ve etkileşim içine sokulmalıdır. İletişim ihmalinin sonucunda dil ve konuşmanın gelişiminde gecikmeler kaçınılmaz olur.


Eğer çocuğunuzun konuşmasında gecikme varsa vakit kaybetmeden mutlaka bir dil ve konuşma terapistinden yardım alın.


Sena KURTULMUŞ

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ


Kaynakça
"Can Screen Time Cause Speech Delays? - Speech And Language Kids". Speech And Language Kids, 2021, https://www.speechandlanguagekids.com/screen-time-and-language-development/.
"Delayed Speech Or Language Development (For Parents) - Nemours Kidshealth". Kidshealth.Org, 2021, https://kidshealth.org/en/parents/not-talk.html.
"Speech Delay At 3 Years Old: What's Normal, What Should Be Evaluated". Healthline, 2021, https://www.healthline.com/health/speech-delay-3-year-old-2#causes.
Kanhere, SujataV, and Trisha Sunderajan. "Speech And Language Delay In Children: Prevalence And Risk Factors". Journal Of Family Medicine And Primary Care, vol 8, no. 5, 2019, p. 1642. Medknow, doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_162_19. Accessed 30 Jan 2021.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page